× Publicatie 2022 Over deze editie Juryrapport
Essay Recensie Innovatieve
kunstkritische
praktijken

Colofon

Juryrapport

De jury heeft alle inzendingen beoordeeld op stijl, coherentie, opbouw, (contextuele) informatie en toegankelijkheid. Er is gezocht naar inzendingen die op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen en voor zowel een vakpubliek als een bredere groep lezers duiding en betekenis geven aan hedendaagse ontwikkelingen in de beeldende kunst. Alle inzendingen zijn geanonimiseerd voordat de jury ze ontving, en de namen van de genomineerden werden pas na sluiting van het beraad bekendgemaakt.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 staat onder leiding van Grâce Ndjako (filosoof, schrijver, vertaler en coördinator De Nieuwe Garde) en bestaat verder uit Bas Blaasse (schrijver en redacteur HART), Zeynep Kubat (schrijver, curator en redacteur rekto:verso), Jorne Vriens (schrijver en docent Reinwardt Academie en winnaar de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018) en Joost de Vries (schrijver en adjunct hoofd­redacteur De Groene Amsterdammer).

Categorie Essay

In de categorie Essay nomineert de jury Lara den Hartog Jager, Loren Snel en Lena van Tijen. De inzendingen van deze auteurs laten zien dat het essay als literaire vorm buitengewoon veelzijdig is; de een schreef een vertoog met een politieke en sociologische analyse, een ander experimenteerde met de vorm. Het essay werd ook aangegrepen voor een meer persoonlijke reflectie. Het zijn allen veelbelovende schrijvers die zich in hun literaire kwaliteiten en heldere schrijfstijl hebben weten te onderscheiden van de andere inzendingen.

Lena van Tijen wint de hoofdprijs in de categorie Essay. Loren Snel en Lara den Hartog Jager ontvangen beiden een basisprijs.

Categorie Recensie

In de categorie Recensie nomineert de jury Zoë Dankert, Laura Herman en Emma van Meyeren. De jury is te spreken over de wijze waarop de auteurs de tentoonstellingen en kunstwerken die ze analyseren weten te verbinden aan bredere maatschappelijke discussies en in sommige gevallen ook aan persoonlijke vraag­stukken. De auteurs weten dit te doen zonder tekort te doen aan de esthetische en kunst­historische overwegingen in hun analyses. Daarnaast vindt de jury dat de auteurs origineel zijn in hun keuzes van de tentoonstellingen en kunstwerken die zij analyseren.

Laura Herman wint de hoofdprijs in de categorie Recensie. Zoë Dankert en Emma van Meyeren ontvangen beiden een basisprijs.

Categorie Innovatieve kunstkritische praktijken

Deze editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek wordt ook een prijs uitgereikt in de categorie Innovatieve kunstkritische praktijken. De inzendingen liepen uiteen van podcasts, video’s tot Instagram-accounts. Gekeken naar de diversiteit van de formats waarin is gewerkt deden de inzendingen de categorie Innovatieve kunstkritische praktijken eer aan. De jury waardeert de diversiteit van manieren waarop jonge makers zich bezighouden met kunst, maar geheel tevreden was de jury niet over het niveau van de inhoud. De jury moedigt jonge kunstcritici verder aan om (ver)nieuwende manieren, ruimtes, invalshoeken en vertelmethodes te onderzoeken waarmee nieuwe thema’s en kwesties kunnen worden belicht. De jury nomineert in deze categorie slechts één inzending.

Zoë Dankert en Alix de Massiac winnen de aanmoedigingsprijs in de categorie Innovatieve kunstkritische praktijken.